Act Internaţional - Protocol din 24 decembrie 1960

Protocolul la Conventia incheiata intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale, semnata la Bucuresti, la 24 decembrie 1960 


În vigoare de la 01 iulie 1961

Publicat în Buletinul Oficial nr. 17 din 01 iulie 1961. Formă aplicabilă la 05 martie 2022.

    La semnarea prezentei Conventii, Partile Contractante au convenit asupra celor ce urmeaza: 

I. La articolul 1 

    Dispozitiile Conventiei se extind si asupra tuturor celorlalte forme de prevederi sociale, care se acorda in conformitate cu legislatia Partilor, luptatorilor antifascisti, precum si persoanelor care au fost in serviciul Fortelor Armate ale Republicii Populare Romane sau ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste. 

   II. La articolele 5 si 6 

    Mutarea unei persoane pe teritoriul celeilalte Parti Contractante in sensul articolelor 5 si 6 se considera ca are loc atunci cand persoana se muta pe teritoriul acestei Parti Contractante cu acordul organelor respective ale ambelor Parti Contractante. In cazul in care mutarea persoanei a avut loc inainte de intrarea in vigoare a prezentei Conventii, se presupune ca a existat acordul pentru aceasta mutare, in masura in care din imprejurari nu rezulta contrariul. 

   III. La articolul 17 punctul 3 

   1. In decurs de o luna dupa intrarea in vigoare a Conventiei, ambele Parti Contractante isi vor transmite reciproc listele de pensionari carora, inainte de intrarea in vigoare a Conventiei, li s-a stabilit pensii de catre organele competente de prevederi sociale ale uneia dintre Partile Contractante, pensii care se transferau pe teritoriul celeilalte Parti Contractante. Organele competente de prevederi sociale ale Partilor Contractante, care transfera pensiile cetatenilor domiciliati pe teritoriul celeilalte Parti Contractante, vor sista transferul pensiilor mentionate, la expirarea celei de a treia luni calendaristice socotita de la data cand s-a facut schimbul listelor de pensionari. Organele competente de prevederi sociale ale Partii Contractante pe teritoriul careia domiciliaza acesti cetateni, le vor plati pensiile incepand de la a patra luna calendaristica dupa schimbul listelor de pensionari, in cuantumul anterior stabilit, daca cuantumul pensiilor este mai mare decat acele pensii care ar putea fi stabilite in conformitate cu articolul 5 al Conventiei. Totusi, cuantumul pensiei nu poate fi mai mare decat cuantumul maxim si nici mai mic decat cuantumul minim al felului de pensie respectiv prevazut de legislatia tarii in care domiciliaza pensionarul. 
   2. Dispozitiile cuprinse la art. 9 al Conventiei potrivit carora nu au loc decontari reciproce pentru cheltuielile legate de acordarea prevederilor sociale se aplica si in cazurile mentionate la punctul 1. 
    Prezentul Protocol face parte integranta din Conventia incheiata intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea in domeniul prevederilor sociale. 
    Intocmit la Bucuresti, la 24 decembrie 1960, in doua exemplare in limbile romana si rusa, ambele texte avand aceeasi valoare. 

Din imputernicirea Prezidiului Din imputernicirea Prezidiului
Marii Adunari Nationale Sovietului Suprem al Uniunii
a Republicii Populare Romane Republicilor Sovietice Socialiste
ss. Dr. Octavian Berlogea ss. G.E. Cebotarev